Skip to main content
ArticoleCartea vieții conștiente

COMPASIUNE – WORKSHOP MANDALE #4 – APR 2020

By mai 21, 2020octombrie 6th, 20213 Comments

Life is like

a butterfly,

whatever it is!”

– Basho

Greul pare să fi trecut. Întreaga criză planetară Covid-19, începe să se transforme într-un vis pe care ne dorim să-l îngropăm în trecutul uitării cât mai repede posibil. Fiecare dintre noi, în felul său, se simte prgătit ca lucrurile să „revină la normal”, așa cum erau înainte și să-și continue viața, ca și până acum, anterior pandemiei și nebuniei globale, trăite în ultimele lumi. O (mai) fi posibi, n-o mai fi… o fi bine sau o exista și un alt fel de a fi și a face lucrurile mai potrivit celui care n-e adus în situația actuală… rămâne de văzut.

Cert este faptul că, în această perioadă, vrând nevrând, fiecare a fost nevoit să se întoarcă și către sine, mai mult decât oricând altcândva; să-și privească în ochi proprii demoni, să-și regândească valorile, să-și identifice prioritățile în viață, să se reconecteze cu sinele său interior și implicit să-și facă o evaluare sinceră și obiectivă asupra propriei sale vieți de până acum.

În tot acest context, local și global, individual și social, interior și exterior… pe care le știm prea bine cu toții, COMPASIUNEA pare să fie colacul de salvare pentru sănătatea noastră mentală și emoțională; platforma de siguranță pentru interacțiunea cu forțele exterioare ce par potrivnice sau, cel puțin, haotice, ori cu ceilalți din jurul nostru – fiecare prins în forțele propriei sale povești / manii / anxietăți… și, totodată, cheia de boltă a Noii Conștiințe.

Potrivit DEX, prin COMPASIÚNE se înțelege „Sentiment de înțelegere și de compătimire față de suferințele și nenorocirile cuiva; milă; compătimire; milostenie”, evident interpretat prin prisma paradigmei culturale locale și a dogmei Bisericii Ortodoxe. În realitate, în planul lucrurlui cu sine, dezvoltării personale, spiritualității, emancipării și metamorfozei umane, COMPASIUNEA este mult mai mult și cu totul altceva. Un ceva pentru care noi, în special, ne-am pregătit încă de la începutul anului prin parcurgerea temelor anterioare. Un ceva pregătit să iasă la lumină sub lanterna coștiinței noastre noi, pentru a ne ajuta să ne schimbăm definitiv și calitativ paradigma de gândire și să facem saltul de la cantitativ la calittiv, de la vechi la nou, de la dualitate la integralitate, de la frică, rușine și slăbiciune la încredere, bucurie și înțelepciune…

Din perspectiva Noii Conștiințe, COMPASIUNEA reprezintă chintesența experiențelor, conștientizărilor și învățăturilor noastre de până acum. Adevărata COMPASIUNE înseamă:

 + ACCEPTARE totală, completă, necondiționată și cu deplină încredere în noi înșine și în tot ceea ce se întămplă (că este bine și potrivit exact așa cum este),

+ IUBIRE (de sine și de ceilalți) totală, necondiționată și liberă,

+ ONORAREA ROLULUI ȘI EXPERIENȚEI (personale sau a celuilalt), exact așa cum este aceasta, înțelegând că fiecare este deplin suveran în existența sa și, prin urmare, liber să aleagă ce să experiementeze și, ulterior, îndreptățiț să parcurgă deplin și până la capăt experiența sa de viață exact așa cum este ea și cum îi este benefică și necesară pe calea evoluției sale uman – divine.

La prima vedere, poate părea dur și egoist să privești lucrurile astfel. Poate chiar contradictoriu, reunind conceptul de IUBIRE cu cel de ONORAREA ROLULUI și EXPERIENȚEI celuilalt, exact așa cum este ea, care poate fi confundat cu indiferență sau nepăsare. In realitate, atunci când noi transcedem dualitatea (Binele și Răul), cu ajutorul ACCEPTĂRII – pentru că noi înșine știm și înțelegem că nu există bine sau rău ci doar EXPERIENȚE – atributele umanului – ale căror scop este distilarea lor în ÎNȚELEPCIUNEA noastră interioară;

Atunci când, acceptând toate lucrurile exact așa cum sunt, inclusiv pe noi înșine, înțelegem că cea mai înaltă experiența umană posibilă, destinată exclusiv oamenilor, este IUBIREA – sub forma iubirii de sine (singura formă reală și adevărată a Iubirii) pe care să o împărtășim și cu ceilalți;

ONORAREA ROLULUI și EXPERIENȚEI noastre sau a celorlalți, exact așa cum sunt ele, trăite într-un spațiu de iubire și acceptare, rezultă ca ceva absolut normal, firesc și de dorit; dând totodată naștere COMPASIUNII care, dincolo de „platforma de siguranță” a fiecăruia, mai este considerată și BUCURIA VIEȚII.

Dacă ar fi să o analizăm din perspectiva psihologică și evolutivă, specific umane, lucrurile sunt la fel de clare, primele nevoi fundamentale ale ființei umane, de la naștere și până dincolo de viața întrupată, fiind ATAȘAMENTUL și AUTENTICITATEA. Diferența majoră însă între abordarea psihologică – bazată pe gândire, emoții, procesare – și abordarea situațiilor (persoanale sau ale celorlalți) prin prisma COMPASIUNII – acceptare, prezență, sentimente – este aceea că prima se adresează doar mentalului, transferă puterea personală terapeului (celui care ne poate „ajuta”, „salva”, „repare”, „vindeca” etc) și ne păstrează mereu în aceași buclă fără de sfărșit (învârtindu-ne în cerc), în timp ce a doua – COMPASIUNEA – se adresează întregii noastre ființe uman – divine, pe toate planurile existenței noastre (materiale, mentale, emotionale, energetice și spirituale) exact așa cum este, împuternicește persoana, presupunând totodată și responsabilittea personală și, ne poartă mereu către noi și noi orizonturi – chiar atunci când ne învârtim în jurul unor situații asemănătoare sau identice, această mișcare fiind una ascendentă, în spirală.

Mai mult decât atât, pe harta conștiinței (atașată) compasiunea se află pe un nivel înalt de conștiință, în planul Adevărului, în timp ce terapiile clasice ne poartă (cel mai adesea) înapoi în fică, rușine, vinovăție – emoții care se află, nu doar pe nivelele de jos ale piramidei conștiinței dar și pe planul falsității și al lipsei de conștiință.

De ce este Compasiunea supranumită și Bucuria Vieții?! Cum se poate folosi ea și ce schimbări concrete poate aduce în viața ta?

Dacă vrei să descoperi răspunsul la toate acestea, precum și dacă, în ultima perioadă, te-ai focusat pe modul în care COMPASIUNEA se manifestă (sau nu în viața ta); ai început să identifici unde și când se manifetă ea; când simți că nu poți accesa Compasiunea și, mai ales ce înseamnă aceasta, la modul concret și practic, pentru tine… înseamnă că ești pregătit(ă) pentru pasul următor în această direcție pe care îl vom face împreună în cel de-al patrulea atelier din programul Roata Noii Conștiințe 2020, la care te aștept, cu drag și nerăbdarea (re)întâlnirii.

Pentru că știi și simți că există în tine ceva mai mult decât tot ceea ce ai lăsat să se manifeste până acum. Pentru că simți că familia sau societatea au pretins de la tine, în mare parte, altceva decât ceea ce ești tu, cu adevărat. Pentru că alegi să-ți iei viața în propriile mâini și să creezi din ea exact ceea ce îți dorești. Pentru că, în planul profund al ființei tale, știi că toate experiențele trăite până acum s-au transformat într-o înțelepciune capabilă să trezească Maestrul tău interior și pentru că ai acceptat invitația de a te conecta la Noua Conștiință și Noua Energie, parcurgând anul acesta Roata Noii Conștiințe, în armonia geometriei sacre, vibrația înaltă și rezonanța culorilor Mandalelor de Lumină…

Pentru că poți, vrei și meriți!…

P.S.: Pentru a intra în energia temei workshopului nostru, va trimit acest scurt film:

3 Comments

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close